HELSINGIN SANOMAT KUUKAUS
KATSE AMERIKKALAISUUDEN NURJALLE PUOLELLE
February 2006
Photographs by Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark uskoo yha suoraan dokumenttivalokuvaan

Ameril&alaiskuvaajan hieno nayttely avattiin Salon taidemuseossa

SALO. Amerikkalaisen valoku

vaajan Mary Ellen Markin

nayttely tulee Suomeen mielenkiintoisella hetkellä.

Fotofinlandia-palkinto an

nettiin juuri Harri Kalliolle,

joka rakensi sekä voittoisan kuvasarjansa kohteen - sukupuuttoon kuolleen dodo-linnun - että tietokoneella itse kuvat.

Vasta avatussa Vuoden nuoren taiteilijan näyttelyssa taas Heta Kuchka esittelee muun muassa kuvasarjan, jossa han esiintyy itse morsiamena lavastetussa hääkuvien sarjassa.

Lavastetut, rakennetut ja monin tavoin manipuloidut valokuvat ovat nykyisin nun arkisia sekä valokuvataiteessa että aikakauslehtien kuvituksissa, etta oikeasta arjesta suoraan kertovat valokuvat tuntuvat tulevan jostain toisesta maailmasta.

Mary Ellen Mark kuitenkin uskoo yha mustavalkoiseen dokumenttivalokuvaan.

"Mind yksinkertaisesti pidan enemmän mustavalkoisesta kuin värivalokuvasta. Rakastan hyvin tehtyja mustavalkovedoksia", Mark kuittaa tekniikasta kaydyn keskustelun. Han vieraili Suomessa avaamassa nayttelynsa Salon taidemuseossa ja luennoimassa Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoille.

Mary Ellen Mark (s. 1940) on viisinkertainen kunniatohtori ja moneen kertaan palkittu taiteilija. Viimeksi American Photo Magazinen lukijat äänestivät hänet kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi nais

valokuvaajaksi.

Han aloitti uransa 1960-luvulla, jolloin suuret kuvalehdet olivat voimissaan. Moni asia on nyt toisin.

"Kun aloitin, lehdet halusivat julkaista kuvareportaaseja. Nyt dokumentteja halutaan vain katastrofeista, ei tavallisten ihmisten arjesta."

"Nyt aikakauslehdet ovat täynnä kuvia julkkiksista, jotka on pantu tekemään hassuja asioita. En usko, että sellaiset kuvat kestävät."

Maailma on muuttunut neljassakymmenessa vuodessa, mutta Mary Ellen Markin asenne omaan tyohonsa on pysynyt samana.

Han haluaa tuntea ihmiset joita kuvaa. Se merkitsee viikkojen, jopa kuukausien viettämistä heidän parissaan.

Han ei halua määrätä, miten ihmiset hänen kuviinsa asettuvat.

"Ihmiset tietävät itse, mitä haluavat tehdä kuvassa", Mark sanoo. Ja näyttää esimerkinä kuvan intialaisesta sirkuksesta, jossa elefantinhoitaja on kietonut norsun kärsän kaulansa ympäri. "En olisi koskaan voinut pyytää häntä tekemään Si-ta."

KU VAT

Mary Ellen Mark: American Odyssey & Twins 2. 4. saakka Salon taidemuseossa (Veturitalli, Mariankatu 14, Salo). Ti-pe io-i8, la 11-17, su u-i8.
Mary Ellen Mark: Koditon Dammin perhe autossaan. Los Angeles, Kalifornia, 1987. Sarjasta American Odyssey.


210k-116-010

Pitkãn uransa aikana Mark on ama kuvannut heikkoja ja huono-osaisia. Lapsia ja vanhuksia, huumeiden kayttajia ja kadulla asuvia teini-ikäisiã, ylipainoisia ja mielisairaalapotilaita, prostituoituja Bombayssa ja sokeita lapsia Kiovassa.

Salossa nähdään kaksi kaikkialla maailmassa kuvanneen kuvaajan amerikkalaista sarjaa.

American Odyssey on syiitynyt pitkän ajan kuluessa en puolilla Yhdysvaltoja. Twins on uudempi projekti, jossa Mark on kuvannut Twinsburgissa Ohiossa vuosittain järjestetyn kaksosten juhian osallistujia.

Kaksosissa häntä kiehtoo sarnanlaisuus ja erilaisuus. "Tuntuu silta, että kaksosista ama toinen on jollain tavalla vahvempi."

Amerikkalainen odysseia kertoo Markin pitkäjanteisyydesta. 198o-luvun alussa Seattlen katulapsia kuvatessaan Mark tutustui tuolloin 14-vuotlaaseen Tinyyn, jota han on palannut kuvaainaan parin vuoden välein tahän asti. Nyt Tiny on seitsemän lapsen yksmnhuoltaja, jonka lähes kaikilla lapsilla on en isa.

Myös koyhyys rikkaassa Amerikassa on teema, johon Mark palaa yha uudelleen. Nayttelyssa kohtaamme esimerkiksi Dammin perheen, jonka elämää Mark seurasi en vaiheissa.

Tunnetussa kuvassa Dammit ovat autossa, joka tuolloin toimi perheen asuntona. Markia on jarkyttanyt, että kuvaa on kopioitu aivan enilaisiin yh
teyksiin, esimerkiksi kuvattu rocktähti perheineen samassa tilanteessa.

Valokuvaajana Mary Ellen Mark haluaa näyttää myös sellaisia asioita, joita ei toivoisi olevan olemassakaan.

"Haluan näyttää, miten kovaa asunnottomuus on lapselle. Tai milta tuntuu, kun joudut myymään itseIsi. Tai millaista on eläa suljettuna mielisairaalaan. jos haluat paljastaa asioita, tehda jotain, jolla on vaikutusta, on näytettävä kaikki, kerrottava koko tarina."

"Mutta olisi suuruudenhullua sanoa, että kuvani muuttavat rnaailmaa. Eivät ne sitä tee."

Markille riittää tehda sita, mihin itse uskoo. Ottaa kuvia,

jotka avaavat silmiä ja jotka ihmiset muistavat.

Koyhyyden kuvaajana Mark kulkee 193o-luvulla amerikkalaista maaseutua kuvanneiden FSAkuvaajien jalanjaljissa. FSA-kuvausprojektin tilasi maan hallitus. Nyt Mark sanoo, etta kukaan ei halua julkaista kuvia koyhyydesta.

Ja juuri siksi han haluaa jatkaa kuvaamista.

Amerikkalaisen odysseian kuvissa näernnie monenlaisia rooleja ja naamioita: Ku Klux Kianin huppupäitä, rodeosankareita, transvestiittejä, vauvoja pyntättyinä omiin missikilpailuihinsa, lapsia Halloweennaamareissa.

Monet tällaiset periamerikkalaiset ilrniot antavat näen
näisesti kaikille saman mahdollisuuden nousta arjen ylapuolelle.

Mary Ellen Markin mestaruus on siinä, että han pystyy kuvillaan riisumaan naamiot ja näkernäan niiden takana piile

van ahdistuksen ja epätoivon.

Kuvia ei voi ohittaa vain esimerkkeinä arrierikkalaisen kulttuurin hullunkurisuudesta. Ne koskettavat yli ku1ttuurira jojen.

Anu Uimonen
Shane ja Shawn Riggins, 29 vuotta, 2001. Shane on 3 mnuutta van hempi. Sarjasta Twins.


405Q-021-001

Heather ja Kelsey Diedrick, 7 vuotta, zooi. Kelsey on 66 minteittia vanhempi. Sarjasta Twins.