REVU
OOK DIT IS DALLAS
AUGUST 1989
Photographs by MARY ELLEN MARK

Dallas is wereldberoemd geworden door een moord (op Kennedy) en een serie (op tv). De meeste bewoners praten echter niet graag over die moord en die serie. Wel strooien ze zeer gul met het woord big als ze 't over hun stad hebben, die dan ook de bijnaam big D heeft De gebou- wen zijn big, de straten zijn big, het geld is big, de Stetsons zijn big, de sigaren zijn big, het wa- renhuis Neiman Marcus is het meest big van de Verenigde Staten - en ondanks de koersdalingen van de locale olieprijzen blijven ook trots, bluf en optimisme very, ver big. Gelijk hebben ze. Alles is namelijk ook big in Dallas. En dat geldt niet in de laatste plaats South-Dallas. Daar zijn sloppenwijken, armoede en het aantal dak- en werklozen big. In South- Dallas is de wanhoop big en de hoop op betere tij- den zeker niet. In South-Dallas opereert de toch al schietgrage politie van de stad alsof de tijden van Jesse James per se in 1989 herleefd dienen te worden.

Aldus is niet alleen de criminaliteit big maar ook slachtoffers van politiegeweld. South-Dallas hoort net zo bij Dallas als de Kenne- dy-moord en de tv-serie, het is net zo typerend voor Dallas als de pompeuze culturele instituten die de stad bezit en als de dames die de dagen in deze doorgaans smoorhete plaats dankzij de air- conditioning in bontjassen kunnen doorbrengen. Alleen is niemand ooit op het idee gekomen om een tv-serie onder de titel 'South-Dallas' te produ- ceren. Mary Ellen Mark, 's werelds beroemdste reportage-fotografe, verbleef langere tijd in de wijk, met als resultaat deze beelden.


212L-041-009
Dallas dankt zijn bekendheid aan een moorden een tv-serie. South-Dallas aan geweld, rassenonlusten en vele moorden.


212L-128-017
Twee zwarte kinderen die tevergeeft proberen infeestsieming te raken. Favoriet hier bij de opgroeiende jeugd: crack.


212L-196-019
Een opnierkelijke bewoner van South-Dallas: niet alleen blank, niet alleen agent, maar ook nog keurig get rouwd.


212L-177-013
Een bewoner: 'Bij ghetto's denken mensen aan New York en Detrot. Bij Dallas denken ze aan rijkdom en glamour.'


212L-040-016
Dallas staat bekend als gewelddadig vooral South-Dallas. Gemiddelde loopbaan: eerst in een jeugdbende, daarna in de ww.


212L-089-014 'Design Poverty' wordt het genoemd: geen geld voor een fatsoenlijk huis, wol voor een fraai shirt en sieraden.


212L-207-024 Een crack-verslaafde opgepakt door de politie. De politie van Dallas treedt hard op en schiet graag, vooral in deze wijk

END